Waarom is discipline beter dan motivatie
Je kent het wel. Je hebt de beste intenties, ”vanavond ga ik niet te veel drinken, ik ga op tijd naar bed want morgen ochtend ga ik vroeg sporten”. Maar dat is niet wat je deed. Je dronk een drankje, nam er nog 1 en dat werden er uiteindelijk 4, waardoor je de volgende ochtend totaal geen fut meer had om te gaan sporten. Herkenbaar? Je had de motivatie maar op een gegeven moment ontbrak de discipline.
Wat is motivatie?
Motivatie is de bereidheid tot het verrichten van bepaald gedrag. Anders beschreven gaat het om beweegredenen, je motieven en drijfveren. Ze geven aan waarom je iets doet. Motivatie gaat ook over het handelen naar bepaalde behoeften. Je wil afvallen, of je wil meer spieren ontwikkelen, je wilt meer energie krijgen en daardoor besluit jij om er iets aan te gaan doen. Omdat motivatie met alles dat een mens tot handelen beweegt te maken heeft, is het een complex onderwerp waarover vele verschillende theorieën en perspectieven geformuleerd zijn.
Als we iets willen bereiken in het leven doen we dat op basis van motivatie. We voelen een positieve verlangen om een doel te behalen. Maar zodra het doel dichterbij komt ontstaan er nieuwe verlangens. Die conflicteren in sommige gevallen met de dingen die we zouden moeten doen om ons eerdere doel te behalen. Het bestaande doel. De motivatie om het eerste doel te behalen verdwijnt naar de achtergrond. In zekere zin is die motivatie er nog wel, maar die richten we op het nieuwe verlangen. Het nieuwe doel. Wat je nodig hebt om deze cirkel te doorbreken is discipline.
Wat is discipline?
Discipline is heel simpel gezegd een karaktereigenschap, waarbij iemand doet wat er van hem/haar verwacht wordt. Het wordt ook wel omschreven als een gehoorzaamheid aan regels, voorschriften of bevelen. Dat kunnen dus ook regels zijn die je jezelf hebt opgelegd. Discipline gaat dus een stap verder dan motivatie. De behoefte mag dan misschien gaandeweg veranderen, maar we doen nog steeds wat er van ons verwacht wordt. Namelijk het behalen van het oorspronkelijke doel.
Wat is het verschil tussen motivatie en discipline?
Motivatie gaat over onze bereidheid om een taak uit te voeren, terwijl discipline gaat over het uitvoeren van een taak ondanks de bereidheid. Anders gezegd: motivatie is doorgaan als je NIET wilt stoppen en discipline is doorgaan als je WEL wilt stoppen.
Waarom is discipline belangrijk?
Discipline helpt dus om onze doelen te behalen. Het is sterker dan de afhankelijkheid van onze wisselende verlangens en is meer dan enkel motivatie. Met discipline doen we wat er van ons verwacht wordt, of wat we van onszelf verwachten, ook als het even niet leuk is. Wanneer de motivatie (tijdelijk) weg is, kunnen we op discipline verder.
Zo gaat minder drinken niet over wat je wil op dat moment, (omdat het toch wel erg gezellig is op het terras), maar over een afspraak die je met jezelf hebt gemaakt voor de langere termijn. Jij wilt je summerbody toch hebben aankomende zomer? Meer sporten doe je niet enkel op motivatie, het is een doel of behoefte die je op basis van discipline voortzet.
Enkele tips om meer discipline te krijgen?
Motivatie is absoluut goed om te hebben, maar soms is het onvoldoende om daadwerkelijk je doel te behalen. De eerste 3 maanden ga je onwijs fanatiek aan de slag in de sportschool, maar na deze 3 maanden ga je nog maar 1 tot 2 keer per week en daarna nooit meer. Dan heb je discipline nodig en dat kun je gelukkig leren. Door gewoontes te creëren en systemen te bouwen. Wij zullen je uitleggen wat dit betekent. Jij poetst elke avond je tanden (zo niet! BAH) Maar als je dit wel elke avond doet, dan doe je dit waarschijnlijk zonder er over na te denken. Dat is een gewoonte. Een systeem lijkt op een gewoonte, maar werkt net iets anders.
Allereerst is het belangrijk om klein te denken. Zo is het doel één uur per dag sporten veel moeilijker te behalen dan 20 minuten per dag. En heb je niet genoeg energie in de herfst/ winter? Zorg ervoor dat je genoeg vitamines binnen krijgt. Is je doel eerder naar bed gaan? Ga dan 10 minuten eerder naar bed dan je gisteren ging. Deze kleine veranderingen noemen we ook wel micro shifts. Ze zijn essentieel in het veranderen van gedrag, en in het volhouden van die veranderingen.
Een andere manier is om je in te schrijven voor bijvoorbeeld een challenge met een bepaalde tijd. In deze periode stel je voor jezelf een nieuw doel waar je naar toe werkt. Dit hoeft niet perse te maken te hebben met sporten. Je kan ook elke dag gaan wandelen, elke dag mediteren of een uur zonder telefoon. De keuze is aan jou, maar om te experimenteren leer je hierdoor nieuwe gewoontes aan die vervolgens een stuk beter vol te houden zijn!
SUCCES!