Sporten met een hittegolf – 4 tips!

Sporten met een hittegolf

Deze week gaat het extreem warm worden in Nederland maar dit weerhoudt jou er natuurlijk niet van om te gaan sporten, want sporten met een hittegolf, hoe kan dat nou het beste? Een stukje fietsen of zwemmen kan prima bij hoge temperaturen. Maar wie intensief wil buiten sporten kan beter wat voorzorgsmaatregelen treffen. Lees hier 4 tips om te sporten met warm weer en hoe je dit op een gezonde manier kan doen!

  • Plan je training ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Hiermee ontloop je de hoogste temperaturen.
  • Neem bij hoge temperaturen tijdens een training/wedstrijd iedere 15 tot 30 minuten een drinkpauze.
  • Probeer net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kan je beter schatten door je bijvoorbeeld voor en na een trainingssessie een keer te wegen. Sowieso eens leuk om te doen; je merkt een groot verschil!
  • Draag zo min mogelijk kleding. Als sporter moet je eigenlijk net iets te weinig kleding dragen omdat de kleding ervoor zal zorgen dat je nog sneller opwarmt. Kies voor kleding met lichte kleuren, deze zullen de warmte reflecteren in de omgeving.

Drinken, drinken en drinken

Tijdens zwaar sporten met warm weer kan je lichaam per uur meer dan één liter zweet verliezen. Daarom is het effect van voldoende water of sportdrank drinken voor en tijdens en na een training enorm. Het zorgt ervoor dat de kerntemperatuur van je lichaam langer op een laag niveau blijft.

Om een aantal symptomen van hitteaandoeningen te herkennen zullen we ze hieronder beschrijven! Maar het is beter om deze te voorkomen en niet midden op het heetste van de dag te gaan sporten.

  • Hittekrampen; Een aandoening die vooral bij ‘zware zweters’ voorkomt. Dit heeft te maken met het feit dat de krampen worden veroorzaakt door het verlies aan mineralen en de dehydratie (uitdroging) die samengaan met een groot zweetverlies.
  • Warmtestuwing; Wanneer het cardiovasculaire systeem (het bloedvatenstelsel) niet meer kan voldoen aan de behoefte van het lichaam door ernstige dehydratie, ontstaat er een warmtestuwing. Door ernstig zweten heeft het lichaam te maken met vochtverlies dat het bloedvolume doet afnemen.
  • Hitteberoerte; In tegenstelling tot een warmtestuwing ontstaat een hitteberoerte wel degelijk door het falen van de thermosregulatie van het lichaam. Helaas is voor de sporter de hitteberoerte een probleem dat niet alleen bij extreme temperaturen voorkomt. Bij een hitteberoerte stijgt de kerntemperatuur naar een waarde boven de 40°C.
  • Prestatievermogen: Het prestatievermogen zal afnemen bij een toenemende mate van dehydratie. Dehydratie speelt met name een belemmerende rol bij duurprestaties. Bij vochtverlies in het lichaam wordt het plasmavolume verlaagt. Het volume van het bloed neemt af, wat de bloeddruk doet dalen. Dit kun je voorkomen door een goede sportdrank te nemen!

 

En in Nederland is het toch nooit een aantal weken achter elkaar bloedje heet, dus een dagje of twee rust en lekker naar het strand is ook helemaal niet verkeerd…. Vergeet je ook vooral niet in te smeren! Have Fun!

See you next time,

Fitshape Team

 

You May Also Like…

Sixpack fabels: dit zijn de 5 grootste fabels over sixpacks!

Sixpack fabels: dit zijn de 5 grootste fabels over sixpacks!

Sixpack Fabels, er zijn er een hoop! Een sixpack. We weten dat je er eentje wilt (je leest dit artikel bijvoorbeeld). En er is een simpele reden dat je er nog geen hebt: je hebt geluisterd naar advies dat complete onzin is. Ja, helaas zit de fitnesswereld vol...

Waarom je vaker moet zwemmen!

Waarom je vaker moet zwemmen!

Waarom je vaker moet zwemmen Cardio kan je op allerlei manieren doen. Een uur op een loopband of crosstrainer in de sportschool kan al heel gauw saai worden. Dus voor de afwisseling kan je ook vaker zwemmen. Gewoon lekker naar het zwembad gaan en baantjes trekken. Er...

Overbelasting bij het sporten

Overbelasting bij het sporten

Overbelasting bij het sporten Blessures en overbelasting liggen bij fanatieke sporters altijd op de loer. Het is ook erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en hier rekening mee te houden. Hoe kan je nou het beste een blessure herkennen en nog belangrijker;...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *