Aminozuren: Weetjes over amino’s

Aminozuren, wat zijn dat nou eigenlijk?

Aminozuren zijn de belangrijkste bouwstenen voor onze spieren. Ze leveren een grote bijdrage aan het leveren van sportieve prestaties en het verkrijgen van (droge) spiermassa. Ze zijn in twee verschillende groepen onder te verdelen. Een groep van aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken: essentiële aminozuren. En daarnaast een groep die in het lichaam uit andere componenten kan worden opgebouwd: niet essentiële aminozuren.

Essentiële Aminozuren

De essentiële aminozuren zijn bijzonder belangrijk en moeten via voeding worden opgenomen. Dit zijn: Histadine, Leucine, Isoleucine, Valine, Fenylalanine, Treonine, Methionine, Tryptofaan, Lysine.

Isoleucine, Leucine en Valine vormen echter een bijzondere groep, dit zijn de vertakte aminozuren. Deze worden ook wel ”branched chain amino acids” (BCAA’s) genoemd. Zoals je begrijpt zijn BCAA’s zeer belangrijke bestanddelen van het spierweefsel. Voor een  goede spieropbouw is het namelijk noodzakelijk dat deze aminozuren voldoende aanwezig zijn.

Hier dus even de voordelen van aminozuren op een rijtje. De Amino’s:

 • gaan vermoeidheid tegen.
 • voeren de gifstoffen van het lichaam af.
 • vergroten het uithoudingsvermogen.
 • vertragen het verouderingsproces.
 • mobiliseren vetten.
 • Ook spelen ze een rol bij de voorziening van creatine (belangrijke opbouwende stof) en stimuleren de glucagon vorming. Glucagon speelt op zich weer een voorname rol bij de activering van glycogeen dat als glycose (suiker) in het bloed terecht komt.

De Conclusie

Eiwitten zijn dus onmisbaar voor het verkrijgen van spiermassa en kracht. Als je alle eiwitten uit je voeding zou willen halen, dan zou je vaak zeer grote porties moeten eten. Echter komt dat je figuur niet altijd ten goede. In dit geval bieden voedingssupplementen een uitkomst. Je dient ze bij voorkeur op een lege maag in te nemen. Bijvoorbeeld voor het ontbijt, voor en na de training en voor het slapen gaan.

Ook zijn er amino’s die dienst doen als zogenaamde groeihormoon release. Deze moeten bij voorkeur op een lege maag worden ingenomen en op momenten waarop het groeihormoon daadwerkelijk wordt gevormd. Dat is dus op twee momenten. Het eerste moment is tijdens de slaap (dus innemen voor het slapen gaan). Het tweede moment is bij zware lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld voor de training. Ook voor deze typen amino’s geldt dat het gebruik afhankelijk is van uw sport en trainingsintensiteit.

Check ook de aminozuren van Fitshape op onze productpagina.

Gerelateerde producten

 • Amino-2200

  Amino 2200

  From: 25.95
 • Amino-Liquid

  Amino Liquid

  41.50
 • Amino-XL

  Amino XL

  24.95
 • BCAA

  BCAA

  24.99

You May Also Like…

De beste afvaltips!

De beste afvaltips!

Hoe kun je afvallen en lekker blijven eten? De afvaltips van Fitshape. Iedereen heeft wel eens dat gevoel van 'hoe fijn zou het zijn om net even een paar kilo lichter te zijn'. Je broek zit net wat minder strak en je hebt gewoon net wat meer energie. Alleen heel veel...

Hoeveel eiwit heb je nodig om spiermassa te stimuleren?

Hoeveel eiwit heb je nodig om spiermassa te stimuleren?

Eiwitten om Spiermassa te Stimuleren Of je nou fanatiek in de sportschool sport, of een fanatieke voetballer bent. We weten allemaal dat eiwitten belangrijk zijn om spierherstel en groei te maximaliseren. Maar hoeveel eiwit heb je exact nodig om spiermassa te...

Pre-workout Supplementen

Pre-workout Supplementen

Pre-workout Supplementen, wat doet het voor je? Vandaag gaan we het eens hebben over onze pre-workout supplementen. Vaak denken sporters dat alleen echte fitness fanaten gebruik maken van een pre-workout, maar wij hebben ze voor elke sporter in ons assortiment. Het...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *